Naamgeving

Landkaart van het zuidwesten van Zuid-Holland en het noorden van Zeeland uit 1573

De naam Corendijck komt uit de Hoekse Waard, waar de familienaam Goudswaard vandaan komt. Korendijk is een van de vijf gemeenten op het eiland Hoeksche Waard in de Nederlandse provincie Zuid-Holland, net ten zuiden van havenstad Rotterdam. Korendijk is op 1 januari 1984 ontstaan uit een samenvoeging van de gemeenten Goudswaard, Nieuw-Beijerland, Piershil en Zuid-Beijerland. Het eiland Tiengemeten hoort ook bij Korendijk. Aan de zuidkant liggen het Haringvliet en het Vuile Gat. Aan de westkant loopt het Spui dat het Haringvliet verbindt met de Oude Maas.

Korendijk gaat ver terug in de geschiedenis en wordt reeds in 1246 genoemd, maar toen verstond men hieronder het grondgebied dat nu Goudswaard omvat. Dit land is verdronken en in 1439 weer ingedijkt als Oud-Corendijkse polder. Erg gelukkig is men hiermee niet geweest wegens dijkdoorbraken en overstromingen. Herindijkingen zijn bekend uit de jaren 1456 en 1471. In 1471 is de nieuwe Corendijk of de Oude Nieuwlandse Polder ingedijkt.

Kaart van de huidige gemeente Korendijk (2014)

De naam van de gemeente is bij de gemeentelijke herindeling voorgesteld als “Coorndijck“. Deze naam komt van het oudste gedeelte van de nieuwe gemeente, namelijk de polder “de Oude Korendijk” van de vroegere gemeente Goudswaard. De ruwaard van Putten gaf ergens in het begin van de 15e eeuw opdracht een nieuw coornland te bedijken, wat toen de naam “de Coorndijck” kreeg. Goudswaard is reeds lang verbonden geweest met Nieuw-Beijerland, Piershil en Zuid-Beijerland, omdat reeds begin 1300 de vier dorpen deel uitmaakten van het rechtsgebied van de heren van Putten.

Vandaar dat men Goudswaard ook wel als Corendijk aanduidde.

 

Bronnen: nl.wikipedia.org/wiki/Korendijk external_link_iconen www.korendijk.nl external_link_icon